امسال نوروز کجا میخواید برید؟

مقاصد گردشگری ایران در سفرهای نوروزی

اگر دنبال مقاصد گردشگری برای سفرهای نوروزی هستید و هنوز مقصد مناسبی را پیدا نکرده اید حتما این گزارش را بخوانید.

کشور ایران با پیشینه و تاریخ غنی در کنار موقعیت جغرافیایی چهار فصل خود، جاذبه‌های متعددی را در خود جای داده است؛ دیدنیهای بی‌نظیری که میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی از آن‌ها دیدن می‌کنند. در ادامه شما را با برخی از بهترین جاهای دیدنی ایران در استان‌های مختلف کشور آشنا خواهیم کرد که بیشتر آن‌ها در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند؛ آثار تاریخی و طبیعی حیرت‌انگیزی که بازدید از آن‌ها تجربه‌ای به‌یادماندنی برای شما رقم خواهد زد.

آذربایجان شرقی

یکی از جذاب‌ترین استان‌های نیمه شمال غرب ایران است. تاریخ غنی و مردم مهمان‌نواز، با ویژگی‌‌های فرهنگی خاص این دیار، بر جذابیت‌های این استان زیبا افزوده است. اگر قصد سر زدن به استان آذربایجان شرقی را دارید، باید لیست بلندبالایی از مراکز دیدنی تهیه کنید. در این فرصت، قصد داریم با جذاب ترین جاهای دیدنی آذربایجان شرقی آشنا شویم.

 

روستای کندوان

روستای کندوان از بهترین جاهای دیدنی آذربایجان شرقی
روستای کندوان را در صدر لیست جاهای دیدنی آذربایجان شرقی قرار دارد که نباید دیدن آنها را از دست بدهید. به قطع دیدنی‌ترین نقطه استان آذربایجان روستای صخره‌ای کندوان است. این روستا که در نزدیکی اسکو واقع شده‌ است، شهرتی جهانی دارد. معماری متفاوت خانه‌هایی که در دل صخره‌ها کنده شده‌اند و سبک زندگی خاص مردمان ساکن این روستا، باعث شده است تا کندوان سالانه میزبان هزاران گردشگر باشد.

روستای کندوان دو خواهر دوقلو در ترکیه و ایالات متحده دارد. اما تنها روستای صخره‌ای مسکونی جهان به‌حساب می‌آید. بهترین زمان برای بازدید از کندوان، اواسط بهار تا اواخر تابستان است.

ائل گلی

ائل گلی از جاهای دیدنی آذربایجان شرقی
ائل گلی، از معروف‌ترین و مهم‌ترین مراکز تفریحی شهرستان تبریز است. قدمت این مجموعه تفریحی که دارای ارزش تاریخی و گردشگری بالایی است، به دوره آق قویولونها می‌رسد.

دریاچه ائل‌گلی، در ابتدا برای تامین آب مورد نیاز شهرستان تبریز احداث شد. به مرور در کنار این دریاچه بنای ائل گلی احداث شد و این مجموعه توسعه یافت. امروزه، هتل‌های متعدد، مراکز فروش زنجیره‌ای و پارک بازی کودکان در مجموعه ائل گلی وجود دارند که باعث شده‌اند مجموعه ائل‌گلی به یکی از جذاب‌ترین دیدنی‌های تبریز تبدیل شود. توصیه می‌کنم حتما در سفر به آذربایجان از این مجموعه زیبا دیدن کنید.

جنگل‌های ارسباران

جنگل های ارسباران از جاهای دیدنی آذربایجان شرقی
اگر عاشق طبیعت و طبیعت‌گردی هستید و هرکجا که باشید دنبال جنگل و سرسبزی هستید، حتما باید از جنگل‌های بی‌نظیر ارسباران آذربایجان شرقی دیدن کنید. جنگل‌های ارسباران از معدود بازماندگان جنگل‌های هیرکانی است.

از جنگل‌های ارسباران به عنوان موزه حیات وحش ایران هم یاد می‌شود. گونه‌های متنوع و کم‌یابی از حیوانات در این منطقه از آذربایجان شرقی زندگی می‌کنند. خرس قهوه‌ای، سیاه‌گوش، مارال، غزال، مار افعی، گراز و پلنگ از معروف‌ترین گونه‌های حیوانی هستند که ارسباران میزبان حیات آنها است.

جنگل‌های ارسباران در تابستان بسیار خنک است و هوای دلچسبی دارد. بهترین زمان بازدید از این پوشش طبیعی استان آذربایجان شرقی تابستان است. پس اگر دوست دارید از گرما فرار کنید و به گوشه دنجی از ایران پناه ببرید، جنگل‌ ارسباران بهترین گزینه به‌حساب می‌آید.

کاخ شهرداری تبریز

کاخ شهرداری تبریز
یکی از زیباترین عمارت‌های شهرستان تبریز و جالب‌ترین جاهای دیدنی آذربایجان شرقی، کاخ شهرداری است. این عمارت زیبا که در گذشته مرکز انجام امور مربوط به شهرداری تبریز بوده است – و اکنون شورای اسلامی شهر تبریز به صورت موقت در این محل مستقر است-، درست در مرکز این شهر واقع شده است. در کنار برج ساعتی که برای مردم تبریز جزو خاطره‌انگیزترین بناهای شهر است. کاخ شهرداری تبریز که حدودا 80سال عمر دارد، از همان ابتدا با کاربری شهرداری یا همان بلدیه ساخته شد. این عمارت با گذشت همه این سالها، هنوز کاربری خودش را حفظ کرده است و همچنان به عنوان شهرداری شناخته می‌شود ولی اخیراً با تصمیم و اراده اعضای شورای شهر تبریز به دلیل قدمت این بنا و ثبت آن به عنوان میراث جهانی و نیز به جهت حفظ و نگهداری از آن فعلاً بصورت موقت شورای اسلامی شهر تبریز در آن مستقر میباشد و از کاربری اداری آن کاسته شده و به مرور زمان به یکی از مراکز گردشگری و میراث فرهنگی تبدیل خواهد شد.

البته قدمت این عمارت، آن را تبدیل به موزه‌ای شهری ساخته است. علاقه‌مندان به تاریخ تبریز می‌توانند به سادگی از این عمارت تاریخی و زیبا دیدن کنند و در کنار آن از آثاری که از دهه‌های قبل باقی مانده است هم بازدید کنند. اولین ماشین شهرداری، اولین ماشین آتش‌نشانی تبریز، موزه فرش و موزه دوربین از جمله جاذبه‌های این عمارت زیبا و قدیمی شهرستان تبریز هستند.

ربع رشیدی

ربع رشیدی از جاهای دیدنی آذربایجان شرقی
ربع رشیدی یکی از ارزشمندترین بناهای آذربایجان شرقی است. این بنای تاریخی که قدمتی در حدود 600 سال دارد، در دوره مغول‌ها و در زمان وزارت خواجه رشید‌الدین فضل‌الله احداث شد. ربع رشیدی دانشگاهی با امکانات کامل بوده است. ساختمان دانشگاه، استراحتگاه، حمام، مسجد، کتابخانه و … داشته است.

تمرکز ربع رشیدی در آموزش پزشکی به دانشجویان بوده است. البته امروزه از بنای ربع رشیدی، گنبد آن سالم‌تر مانده است. گنبد این بنا درواقع آرامگاه خواجه رشید‌الدین فضل الله است.

مسجد و گنبد کبود

مسجد و گنبد کبود
یکی از جلوه‌های شاهکار هنر معماری ایرانی-اسلامی را می‌توان در مسجد کبود تبریز دید. این مسجد زیبا که در تبریز واقع شده است، به خاطر کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای و نمای آبی مسجد، به مسجد کبود معروف شده‌ است. این مسجد، یادگار حکومت قراقویولونها در تبریز است. متاسفانه قسمت عمده مسجد کبود در زلزله سال 1193 از بین رفت و مقدار کمی از آن شکوه و عظمت باقی مانده است. اما همین مقدار باقی مانده هم با کاشی‌های منقوش به طرح‌های زیبای اسلیمی جلوه‌ای خاص دارند که هر علاقه‌مند به هنر را به خود جذب می‌کند.

خانه مشروطه

خانه مشروطه تبریز از جاهای دیدنی آذربایجان شرقی
می‌دانیم که تبریز، زادگاه تحولات مهم ایران بوده است. یکی از مهمترین تحولات سده قبل، جنبش و انقلاب مشروطه بوده است که اصلی‌ترین مهد آن، شهر تبریز است. خانه مشروطه، تاریخ گویای ایران دوره مدرن است. تندیس‌ها، نمادها، اسناد و آثار باقی مانده از دوره جنبش مشروطه که بخش مهمی از آن در این خانه می‌گذشت، نشان دهنده همت عالی مردان این دیار در راستای تحقق بخش مهمی از حقوق مردم ایران در حکومت دارد.

خانه مشروطه حدو یک‌ونیم قرن پیش در تبریز ساخته شد. این خانه محل رفت‌وآمد موثرترین شخصیت‌های حنبش مشروطه بوده است و امروزه به موزه‌ای زیبا و دیدنی برای علاقه‌مندان و زیباترین جاهای دیدنی آذربایجان شرقی برای تاریخ‌دوستان تبدیل شده است. این موزه دیدنی را می‌توانید در بافت تاریخی تبریز و در کنار مسجد جامع پیدا کنید.

مقبره‌الشعرا

مقبره‌الشعرا
تبریز زادگاه مفاخر ادبی و هنری ایران است. بسیاری از شعرای بزرگ ایران، اصالت تبریزی دارند و در این شهر آرام گرفته‌اند. مقبره‌الشعرای تبریز، میزبان پیکر 400 تن از شعرا و مفاخر هنری این شهر باشکوه است. جایی که مشتاقان ادب برای بازدید از مقبره این مفاخر ادبی به آن سفر می‌کنند. مرحوم شهریار یکی از معروف‌ترین مفاخر ادبی آذربایجان است که در مقبره‌الشعرا به خاک سپرده شده‌ است.

سردر این آرامگاه هم معماری جالبی دارد که در نوع خود بی‌نظیر است.این بنا مقبره‌الشعرا را از سایر ابنیه تاریخی مشابه خود، متفاوت کرده است. برای دسترسی به مقبره‌الشعرا باید به بافت تاریخی تبریز بروید.

موزه آذربایجان

موزه آذربایجان
یکی از مهم‌ترین موزه‌های باستان‌شناسی ایران در استان آذربایجان شرقی دارد. موزه آذربایجان که در تبریز واقع شده است، گنجینه‌ای بزرگ از تاریخ باستانی ایران را در خود جای داده است. این بنای زیبا که حدودا 50 سال از قدمت بهره‌برداری از آن می‌گذرد در زمینی به مساحت 2400 متر مربع و سه طبقه بنا شده است.

بسیاری از اشیا باستانی ایران در این موزه نگهداری می‌شود و در معرض دید عموم قرار می‌گیرد. در این موزه می‌توانید آثار اکتشاف شده از جیرفت را مشاهده کنید که قدمتی در حدود 7000 سال دارند.

قلعه ضحاک

قلعه ضحاک از حاهای دیدنی آذربایجان شرقی
قلعه اژدهاک یا قلعه ضحاک، در شهرستان هشترود قرار دارد. این قلعه قدمتی بسیار طولانی دارد. گفته می‌شود که قدمت قلعه ضحاک به دوره اشکانیان برمی‌گردد. این قلعه در قسمت بالای کوه قرار دارد و منظره‌ زیبای زیر پای شما را در معرض دیدتان قرار می‌دهد. نکته جالب درباره قلعه ضحاک، افسانه‌هایی است که در مورد آن گفته می‌شود. بنابر افسانه‌ها، این قلعه محل حکمرانی ضحاک، پادشاه معروف و ستمگر شاهنامه بوده است. بنابر باور عمومی، کاوه آهنگر که دربرابر ضحاک قیام کرد هم از اهالی هشترود بود.

اگر دوست دارید به تماشای تاریخ باستان بروید و در جایی قدم بزنید که سالیان گذشته، کاوه آهنگر دربرابر پادشاه مستبد دوره خودش به خونخواهی ایستاد، تماشای این قلعه باستانی را از دست ندهید. قلعه ضحاک یکی از قدیمی‌ترین آثار باستانی و جاهای دیدنی آذربایجان شرقی است.

موزه عصر آهن

موزه عصر آهن
یک اتفاق باعث شد تا زمینی در کنار مسجد کبود، به یکی از مهمترین مراکز باستانی ایران تبدیل شود. موزه عصر آهن که اولین موزه صحرایی ایران نام دارد، در عملیات خاکبرداری در کنار مسجد کبود و به صورت کاملا اتفاقی کشف شد. محوطه اکتشاف شده، شامل گور‌های کودکان، زنان و پسران نسبتا نوجوان بود که اطلاعات جالبی درمورد تاریخ کهن تبریز به باستان‌شناسان بخشید.

اگر گذارتان به کاشان و تپه سیلک خورده باشد، باید حدس بزنید که قرار است در موزه عصر آهن تبریز، شاهد چه آثار باستانی باشید. گورهای انسان‌های دوره باستان و اشیایی که با آنها به زیر خاک رفته‌اند، جلوه عجیبی از گذر تاریخ به تماشاگران نشان می‌دهد. سفال‌ها و اسباب‌بازی‌هایی که در کنار یا داخل گورها کشف شدند و اکنون به معرض نمایش درآمده‌اند، اطلاعات جالبی از وضعیت و سبک زندگی مردم دوره باستان به باستان‌شناسان می‌دهند. اگر دوست دارید از این موزه دیدن کنید، می‌توانید آن را در شهرستان تبریز و در کنار مسجد کبود پیدا کنید.

تفرجگاه عینالی

تفرجگاه عینالی از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی
رشته کوه‌های سرخاب در کرانه شهر تبریز، میزبان تفریحگاهی بزرگ به نام تفریحگاه عینالی است. این تفرجگاه که سالانه از هزاران مسافر پذیرایی می‌کند، بزرگترین تفریحگاه حومه تبریز به حساب می‌آید. طبیعت زیبای رشته کوه سرخاب، هوای مطبوع و امکانات تفریحی نسبتا مناسب مانند تله‌کابین، باعث شده است تا گردشگران، علاقه زیادی به این تفریحگاه داشته باشند. این تفریحگاه مدفن دو امامزاده هم هست. اگر قصد دارید که در مسافرت‌تان به استان آذربایجان شرقی از این تفریحگاه هم دیدن کنید، بازه زمانی فروردین تا اواخر تابستان بهترین زمان بازدید از آن است.

بازار سنتی تبریز

بازار سنتی تبریز
بازارها از پرطرفدارترین جاذبه‌های گردشگری هر شهر به حساب می‌آیند. خبرخوب اینکه بهترین و معروف‌ترین بازار سنتی ایران، در تبریز جا خوش کرده است. جایی که از آن به عنوان بزرگترین بازار سنتی سرپوشیده جهان یاد می‌شود. بازار تبریز، در مجموعه‌ای به مساحت حدود یک کیلومتر مربع بنا شده است. این بازار 11 دالان، 20 راسته، 25 تیمچه، 35 سرا و 6500 مغازه دارد.

معماری بی‌نظیر و وسعت مساحت بازار تبریز، آن را به یکی از معروف‌ترین بازارهای سنتی ایران تبدیل کرده است. راسته طلافروش‌های بازار تبریز و یازار مظفریه که مرکز تجارت جهانی فرش است، شهرت بسیار زیادی دارند. بازار تبریز یکی از مهمترین مکان‌های گردشگری این شهر به حساب می‌آید. روزانه مسافران زیادی برای بازدید از این بازار قدیمی و خرید سوغات به آن سر می‌زنند. اگر به آذربایجان شرقی سفر کردید، حتما بازار سنتی تبریز را در لیست دیدنی‌های خودتان قرار بدهید.

کلیسای سنت استپانوس

کلیسای استفانوس مقدس از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی
کلیسای استفانوس مقدس، یکی از مهم‌ترین مکان‌های مذهبی ارامنه ایران است. این کلیسا در کوه‌های اطراف جلفا و در فاصله چندکیلومتری رودخانه ارس واقع شده‌ است. معماری زیبای کلیسا و طبیعت بکر اطراف آن، از این کلیسا بنایی دیدنی ساخته است که هر گردشگری را به خودش جذب می‌کند. سنت استفانوس، اولین شهید راه مسیحیت بود و به همین دلیل بسیاری کلیساهای دنیا، به نام او بنا شده‌اند.

نقاشی و مجسمه‌های داخل کلیسای سنت استفانوس و ساختمان این کلیسا، برای هرکسی که به تحقیق درباره ادیان مختلف علاقه‌مند، بسیار جذاب خواهد بود. به شما اطمینان می‌دهم که از دیدن این کلیسا پشیمان نخواهید شد.

قلعه بابک

قلعه بابک
اگر به تاریخ ایران بعد از اسلام علاقه‌مند باشید، حتما نام بابک خرم دین را شنیده‌اید. این فرمانده ایرانی، از رهبران مبارز علیه مهاجمان عرب در تاریخ فتح ایران به دست اعراب است. قلعه بابک در واقع محل زندگی بابک در کوه‌های کلیبر از توابع تبریز است. ارزش تاریخی این قلعه، از این بنای تاریخی، یک میراث باستانی منحصربه‌فرد ساخته است.

کوه‌های آلاداغ تبریز

کوه‌های آلاداغ تبریز
یکی از شگفتی‌های طبیعی استان آذربایجان شرقی، کوه‌های “آلاداغ لار” یا کوه‌های رنگی تبریز است. این رشته کوه که در اطراف تبریز واقع شده‌است به علت رسوبات و مواد معدنی متفاوت در خاک به شکل رنگی درآمده است. رنگ متفاوت این کوه، باعث شهرت آن شده است و علاقه بسیاری از طبیعت‌گردان را به خود جلب کرده‌ است. اگر به طبیعت گردی و شگفتی‌های طبیعت علاقه‌مند هستید، تماشای کوه‌های رنگی تبریز را از دست ندهید.

 

 

آذربایجان غربی

طبیعت سرسبز و آثار تاریخی آذربایجان غربی، این استان به یکی از بهترین انتخاب‌ها برای گشت‌وگذار تبدیل کرده است. مرکز استان آذربایجان غربی شهر ارومیه است که در آن مکان‌های دیدنی زیادی نظیر موزه‌ها، چشمه‌ها، بازارهای سنتی و بناهای تاریخی وجود دارد. علاوه بر ارومیه، دیگر شهرهای این استان همچون مهاباد، خوی، تکاب، چالدران، سردشت و ماکو آثار باستانی و طبیعی زیبایی را در خود جای دادند. در ادامه سعی کردیم بهترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

 

 تخت سلیمان

تخت سلیمان از جاهای دیدنی آذربایجان غربی
با سفر به جنوب شرقی این استان، به شهر تکاب، شهری با گنجینه‌های تاریخی می‌رسید. در 45 کیلومتری تکاب یکی از بهترین جاذبه‌های گردشگری آذربایجان غربی، تخت سلیمان، قرار دارد.

در واقع تخت سلیمان یک مجموعه تاریخی و مذهبی است که در آن دریاچه، آتشکده ذرگشنسب، معبد آناهیتا، زندان سلیمان، آبگرم تخت سلیمان، قلعه بلقیس، بنای چهار تاقی، تالار و کاخ شاهی وجود دارد.

اوج شکوه این محوطه تاریخی به زمان ساسانیان بر می‌گردد. در آن زمان آتشکده ذرگشنسب احداث شده که از نظر سیاسی- اجتماعی برای ساسانیان اهمیت ویژه‌ای داشته است.

متاسفانه بخش عظیمی از این مجموعه باشکوه توسط رومیان ویران شد و چندین سال بعد آباقاخان برادرزاده هلاکوخان بر روی خرابه‌های تخت سلیمان مسجدی ساخت که آن نیز تخریب شده و تنها تعدادی از کاشی‌های مسجد در سالن موزه تخت سلیمان قابل مشاهده است. این موزه در قسمت غربی مجموعه تخت سلیمان قرار دارد و در آن آثار باستانی کشف شده در منطقه نگهداری می‌شود.

زندان سلیمان

زندان سلیمان
یکی دیگر از جاهای دیدنی تخت سلیمان، زندان سلیمان است که در واقع یک کوه با ارتفاع 107 متر است که در آن گودالی به عمق 80 متر وجود دارد.

این گودال در اثر فعالیت‌های آتشفشانی شکل گرفته است و به عنوان زندان سلیمان شهرت دارد. برای دیدن زندان سلیمان لازم است که بالای کوه بروید و بعد از 45 دقیقه پیاده روی گودال مربوطه قابل مشاهده است.

قره کلیسا

قره کلیسا
قره کلیسا یکی از قدیمی‌ترین کلیساهای ارامنه در جهان است و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

این بنا در استان آذربایجان غربی، ۲۰ کیلومتری شمال شرقی سیه ‌چشمه در جاده چالدران به قره‌ضیاءالدین واقع شده است. کلیسا توسط تیرداد، پادشاه ارمنستان در سال ۳۰۲ میلادی برای زنده نگه داشتن یاد دو نفر از حواریون عیسی مسیح به نام‌های طاطاووس و بارتلیموس ساخته شد.

با وجود تخریب شدن کلیسا در حمله مغول و زلزله، این بنا دوباره توسط چندین خیر بازسازی شد. همچنین این مکان مذهبی مورد لطف پادشاهان ایرانی قرار داشته است.

برای حمایت از ارامنه، کتیبه‌ای به دستور شاه عباس اول در سر در این کلیسا نصب شد. عباس میرزای ولیعهد دستور ساخت تالار دیگری در ضلع غربی کلیسا را داد.

سنگ‌های سفید و مشکی کلیسا و دو گنبد هرمی دوازده وجهی در سقف، زیبایی آن را دو چندان کرده است. به جز کلیسای اصلی برای عبادت، این بنا دارای 47 اتاق برای راهبه‌ها و ساکنین کلیسا، دو حیاط غربی و شرقی، ناقوس خانه و انباری است.

مسیحیان و ارامنه در شهرهای مختلف در روز سالروز مرگ طاطاووس مقدس مصادف با یکم تا چهارم مرداد در این کلیسا گرد هم می‌آیند و این مدت در روستای نزدیک به کلیسا اقامت می‌کنند.

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه از جاهای دیدنی آذربایجان غربی
دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه‌ آب شور در خاورمیانه است که در 17 کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد. این دریاچه زیستگاه مهمی برای حیوانات منطقه است که این روزها با خشک شدن آن مشکلات زیست محیطی برای پرندگان و حیوانات منطقه به وجود آمده است.

در دل دریاچه بیش از صد جزیره وجود دارد. جزیره اشک یکی از جزیره‌های مهم دریاچه ارومیه است که گونه نادری از گوزن زرد ایرانی در آن زندگی می‌کند. همچنین جزیره‌های موجود در دریاچه محل توقف پرندگان مهاجر همچون فلامینگو، پلیکان، کفچه‌نوک، اکراس، لک‌لک و غیره است.

در نزدیکی سواحل دریاچه ارومیه مجتمع‌های ساحلی و تفریحی وجود دارد که مهم‌ترین آنها، مجتمع گردشگری باری و دهکده ساحلی چی چست، است. این مکان‌ها دارای امکانات اقامتی، گردشگری، رستوران، سالن بازی و ورزشی هستند و هر ساله از علاقمندان و گردشگران دریاچه ارومیه پذیرایی می‌کنند.

غار سهولان

غار سهولان
دومین غار آبی در ایران در ۳۵ کیلومتری مهاباد قرار دارد که به غار سهولان معروف است. سهولان در زبان کردی به معنی یخبندان است و درون غار نیز به شدت خنک و سرد است. پس برای احتیاط لباس گرم به همراه داشته باشید.

این غار در واقع یکی از عجایب زمین شناسی است که بیشتر بخش‌های آن به دلیل عدم دسترسی هنوز کشف نشده است. بعد از ورود به غار، برای بازید سوار قایق می‌شوید. جلوه‌های طبیعی و قندیل‌های آهکی منحصر به فرد در سقف، این محل را به یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی تبدیل کرده است.

بازدید غار حدودا 3 ساعت طول می‌کشد و نیمه اول سال از ساعت 9:30 الی 20 و نیمه دوم سال از ساعت 8:30 الی 17 امکان بازدید وجود دارد.

در این محل امکاناتی همچون پارکینگ، راهنمایان گردشگری، رستوران، آلاچیق، نمازخانه، فروشگاه و سرویس بهداشتی برای گرشگران و بازدید کنندگان فراهم شده است.

دریاچه‌ مارمیشو

دریاچه‌ مارمیشو
در 45 کیلومتری غرب شهر ارومیه، در طبیعت بکر و در میان کوهستان‌های همجوار مرز ایران و ترکیه، دریاچه مارمیشو قرار دارد.

آب دریاچه از رودخانه نازلوچای که از کو‌های اطراف سرچشمه گرفته تامین می‌شود. علت اصلی ایجاد این دریاچه ریزش کوه توسط زلزله است. احاطه شدن دریاچه با کوه‌ها و وجود پوشش گیاهی سرسبز همچون درختان صنوبر، بلوط، عناب، گلابی، زالزالک، بادام و گیاهان دارویی همچون خارشتر، گزنه، زنبق، لاله کوهی، بومادران، کاسنی، آویشن و کنگر باعث شده این دریاچه طبیعت بکری داشته باشد.

بهترین ماهی‌های قزل آلا و ماهی سفید در این دریاچه زندگی می‌کنند؛ به همین دلیل علاوه بر شنا، می‌توانید از ماهیگیری در دریاچه لذت ببرید.

چمن متحرک چملی

چمن متحرک چملی
یکی از آثار شگفت انگیز طبیعی در 15 کیلومتری شهر تکاب، چمن متحرک چملی است. جزیره متحرک با وسعت 80 متر مربع بر روی دریاچه کوچکی قرار دارد و وزش باد باعث جابجایی آن می‌شود. پوشش گیاهی آن به گونه‌ای است که ریشه‌های گیاهان و نیزارها در هم تنیده شده و این ریشه‌ها بدون تماس با زمین از آب تغذیه می‌کنند.

ضخامت چمن به گونه‌ای است که امکان قدم گذاشتن بر روی آن وجود دارد. در اطراف دریاچه لجن‌زارهای فراوانی وجود دارد ولی از سمت شرق دریاچه و با عبور از راهی باریکی می‌توانید به ساحل این دریاچه برسید.

مقبره پوریای ولی

مقبره پوریای ولی
مقبره یکی از مشهورترین قهرمانان ایران به نام محمود خوارزمی معروف به پوریای ولی در شهر خوی قرار دارد. پوریا ولی پهلوان و عارف قرن هفتم و هشتم بوده و در دوران جوانی در پوستین‌دوزی و کلاه‌دوزی مهارت داشته است.

پوریای ولی به علت سفرهای متعددش، داشتن قدرت بدنی بالا و تبحر در کشتی در دوران خود شهرت زیادی کسب کرده بود. زادگاه این قهرمان به صورت دقیق معلوم نیست ولی با توجه به سندی مربوط به دوره صفوی، حدس زده می‌شود ایشان از مردم خوی و سلماس بودند.

همچنین شک و شبهه‌هایی در مورد مزار اصلی این پهلوان ایرانی وجود دارد به همین دلیل علاوه بر خوی، آرامگاه‌های دیگری در ازبکستان و فومن گیلان نیز وجود دارد که به احتمال زیاد مقبره موجود در خوی مقبره اصلی است. بسیاری از مردم و مسافران برای ادای احترام به بزرگترین و نامدارترین پهلوان ایران با سفر به خوی از این مقبره دیدن می‌کنند.

مسجد جامع ارومیه

مسجد جامع ارومیه
مسجد جامع ارومیه، در دوره ساسانیان آتشکده‌ای برای زرتشتیان بوده و سپس در زمان خسرو انوشیروان این مسجد جامع ساخته می‌شود. مسجد جامع معماری خارق العاده‌ای دارد و گچبری‌های بنا بخصوص در محراب مسجد، ستون بندی‌ها، طاق‌های مسجد و کتیبه‌های کوفی دور گنبد نشان از معماری زیبا و قدمت بنا دارد.

مهمترین بخش مسجد، شبستان گنبددار مربع شکلی است که سه ورودی مسجد به آن منتهی می‌شود. گنبد مسجد 19 متر ارتفاع دارد و جزو مرتفع‌ترین گنبدها در ایران محسوب می‌شود.

علت ارتفاع زیاد آن، کامل بودن نیم دایره گنبد است. چهلستون، محراب، کتیبه‎ها، حجره‎های قدیمی اطراف صحن مسجد و قسمت‎های نوساز دیگر بخش‌های مسجد هستند. برای دیدن مکانی با معماری اسلامی این مسجد گزینه خوبی است.

تپه حسنلو

تپه حسنلو
تپه حسنلو که در شهر نقده و در بین دو روستای حسنلو و امینلو واقع شده است یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی است. این مکان محل سکونت مردمانی برای ده دوره تاریخی بوده است. دوره دهم مربوط به 6000 تا 3000 قبل از میلاد است و قدیمی‌ترین دوره محسوب می‌شود. به دلیل کمبود آثار تاریخی از دوره‌های هشتم، نهم و دهم، اطلاعات کمتری از این دوره‌ها وجود دارد. دوره‌های پنجم، ششم و هفتم بین سال‌های 3000 تا 1300 قبل از میلاد بودند.

وجود ظروف سفالی خاکستری، بناهای گلی و خشتی از ویژگی‌های دوره پنجم است. وجود ساختمان‌های سنگی در دوره چهارم، تمدن و پیشرفت حسنلو را نشان می‌دهد.

اقوام پارت‌ها و مادها به ترتیب در دوره‌های دوم و سوم در این مکان ساکن بودند. دوره اول مربوط به اواخر دوره ساسانی و اوایل اسلام است. یکی از آثار مهم کشف شده در این مکان تاریخی، جام طلا حسنلو است که نشانگر هنر و توانایی ایرانیان باستان در صنعت فلزکاری بوده و این جام در حال حاضر در موزه ایران باستان در تهران نگهداری می‌شود.

علاوه بر بازدید از اطراف تپه، در کنار تپه موزه کوچکی برای نگهداری برخی از آثار قدیمی وجود دارد و می‌توانید از آن نیز بازدید کنید.

 چشمه آب معدنی کوه زنبیل ارومیه

چشمه آب معدنی کوه زنبیل ارومیه
چشمه زنبیل در 36 کیلومتری شمال شرقی ارومیه، در نزدیکی روستا نازلوچای واقع شده است.

این چشمه دارای عمقی به میزان 25 سانتی متر و قطری به میزان 4 متر است و برای گذر از جاده آن نیاز به ماشین جیپ دارید و امکان عبور با ماشین عادی دشوار است. به این علت که آب چشمه دارای مواد معدنی نظیر بی کربنات کلسیک، منیزیم آهن دار و سولفات است، خاصیت درمانی برای برخی دردهای مفاصل و یا مشکلات پوستی دارد.

در نزدیکی چشمه کوه زنبیل، چشمه دیگری نیز فعالیت دارد با این تفاوت که میزان و شدت جریان آب آن کمتر است. این چشمه در نزدیکی دریاچه ارومیه است، به همین دلیل علاوه بر بازدید این دریاچه، می‌توانید ساعاتی را در چشمه آب معدنی کوه زنبیل نیز بگذرانید.

کلیسای حضرت مریم

کلیسای حضرت مریم - جاهای دیدنی آذربایجان غربی
یکی از قدیمی‌ترین کلیساها در ایران، کلیسا حضرت مریم یا ننه مریم است که در خیابان خیام شهر ارومیه واقع شده است. این کلیسا بعد از کلیسا بیت لحم در فلسطین قدیمی‌ترین کلیسای جهان محسوب می‌شود. این مکان در ابتدا آتشکده زرتشتیان بوده و سال‌ها بعد در دوران ساسانیان این کلیسا ساخته می‌شود.

بنای ساختمان از سنگ و ساروج ساخته شده است. معماری داخلی آن بر گرفته از معماری ساسانی است و از سادگی خاصی پیروی می‌کند. فضای داخلی آن شامل تعدادی اتاق، چند طاق هشتی شکل و محرابی کوچک است. این مکان مقدس از فرش‌های دست بافت پوشیده شده است و فقط تعدادی صندلی برای افراد سالمند وجود دارد.

پیست اسکی خوشاکو

پیست اسکی خوشاکو
اگر در زمستان قصد سفر به آذربایجان غربی دارید، می‌توانید ورزش‌های زمستانی را در لیست برنامه خود قرار دهید. پیست اسکی خوشاکو، واقع در ۳۰ کیلومتری غرب ارومیه در منطقه راژان، مکانی مناسب برای انجام ورزش‌های زمستانی است.

به علت شیب مناسب، چشم انداز زیبا، امکانات رفاهی و تفریحی، هر ساله افراد زیادی برای تفریح زمستانی به این مکان سفر می‌کنند. برای اقامت در نزدیکی پیست هتلی وجود دارد و همچنین در این پیست مربیان ماهر به منظور آموزش اسکی حضور دارند.

لوازم اسکی منطقه با قیمت مناسبی کرایه داده می‌شود. در نتیجه دغدغه‌ای برای نبود امکانات وجود ندارد. در فصل گرم، با توجه به پوشش گیاهی منطقه و چمن‌های موجود، امکان اسکی بر روی چمن وجود دارد. لذت برف بازی، اسکی، تیوپ سواری و پاراگلایدر سواری را در این مکان از دست ندهید. ساعات کاری پیست از ساعت 9 صبح الی 16 است.

 کاخ موزه باغچه جوق

کاخ موزه باغچه جوق از جاهای دیدنی آذربایجان غربی
مقر حکومتی اقبال السلطنه، سردار شهر ماکو یکی از جاهای دیدنی آذربایجان غربی است. این کاخ زیبا در شش کیلومتری شهر ماکو و در نزدیکی روستای باغچه جوق قرار گرفته است. به علت علاقه سردار به روسیه و عثمان، بنا بر اساس معماری ایرانی و روسی ساخته شده است.

حوضی پر آب، درختان کهن و گل‌های زیبا در محوطه بیرونی جلوه به خصوصی به باغ داده است. کاخ با مصالح سنگی و آجری با پنجره و ارسی‌های بزرگ ساخته شده و سقف آن با توجه به شرایط جغرافیایی و بارش فراوان باران به صورت شیروانی است.

درون عمارت تالار اصلی، اتاق چهره، نهارخوری، هشتی و غیره وجود دارد. اثاثیه قدیمی، گچبری، آینه کاری، نقاشی، کاغذ دیواری‌ها و تزیینات منحصر به فرد داخل ساختمان جلوه خاصی به فضای درون عمارت داده است. در حال حاضر این کاخ به عنوان موزه باغچه جوق پذیرای گردشگران است و امکان دیدن اولین گرامافون ایران و دیگر اشیا قیمتی این موزه وجود دارد.

بنای سه گنبد

بنای سه گنبد از جاهای دیدنی آذربایجان غربی
بنای سه گنبد یکی از جاهای دیدنی آذربایجان غربی است که در جنوب شرق ارومیه واقع شده است. قدمت این ساختمان به دوران سلجوقیان بر می‌گردد. این ساختمان به احتمال زیاد آرامگاه یکی از بزرگان دوره سلجوقی بوده و از طاق آجری برای پوشاندن مقبره استفاده شده است. در ورودی برج سه کتیبه به خط کوفی دیده می‌شود که حاکی از قدمت زیاد بنا است. همچنین تزیینات ورودی با نقوش هندسي، زیبایی منحصر به فردی به آن داده است. برج دارای دو طبقه است که طبقه اول سرداب و طبقه دوم اتاق مقبره است.

تخت جمشید

  • استان: فارس
  • شهر: مرودشت
  • بهترین زمان بازدید: پاییز، زمستان و اواخر فروردین ماه
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

تخت جمشید

منبع عکس: مجله پینورست. عکاس: ناشناس

تخت جمشید، نمادی از شکوه و عظمت در ایران باستان، یکی از مهم‌ترین اسناد تاریخ تمدن در جهان و یادگار پادشاهان هخامنشی از ۲۵۰۰ سال پیش در ایران است. به‌طور کلی، بناها و کاخ‌های مجموعه تخت جمشید را در محوطه مسطح میانی و اضلاع جنوب و جنوب غربی و شرق این محوطه بنا کرده‌اند. ورودی مجموعه پلکانی سنگ‌فرش شده قرار دارد که با گذشتن از آن به فضای بزرگ‌تری می‌رسید.

کاخ دروازه ملل با دیوارهای بلند خشتی و چهار ستون بلند، خزانه تخت جمشید، کاخ صد ستون یا تالار تخت، کاخ خشایار شاه یا هدیش، کاخ «ه» یا «H»، کاخ سه دری یا کاخ مرکزی، کاخ بار یا آپادانا، کاخ اختصاصی داریوش یا تچر و آرامگاه‌های شاهی و البته موزه تخت جمشید از مهم‌ترین جاهای دیدنی تخت جمشید به شمار می‌آیند. جالب است بدانید که هم‌زمان با ساخت کاخ‌های عظیم در تخت جمشید، در دیگر امپراتوری‌های بزرگ جهان، برده‌داری رواج داشت؛ اما در ایران و در مقر حکومت هخامنشیان، کارگران بیمه بودند و از مزایای مختلفی نیز بهره می‌بردند.

چغازنبیل

  • استان: خوزستان
  • شهر: شوش
  • بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز، زمستان، تعطیلات نوروز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

چغازنبیل

منبع عکس: britannica.com. عکاس: ناشناس

چغازنبیل یک شهر به‌جای مانده از دوره ایلامی (نیمه دوم هزاره دوم پیش از میلاد) است

چغازنبیل اولین اثر تاریخی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است؛ محوطه‌ای که ۱۰۰ هکتار وسعت دارد و در واقع یک شهر به‌جای مانده از دوره ایلامی (دوره قبل از مادها) است. زیگورات چغازنبیل یا معبد چغازنبیل بنایی مطبق، شگفت‌انگیز، شاخص و مهم‌ترین بنای باقی‌‌مانده از این شهر باستانی در پنچ طبقه و به ابعاد ۱۰۵ در ۱۰۵ متر است که به‌صورت هرم از پایین به بالا کوچک‌تر می‌شد و بر بلندای آن معبد کوچکی قرار داشت.

ارتفاع این معبد ۵۲ متر بوده که امروزه تنها ۲۵ متر آن در دو و نیم طبقه باقی مانده است. چغازنبیل در نیمه دوم هزاره دوم پیش از میلاد به دستور یکی از قدرتمند‌ترین پادشاهان ایلامی برای پرستش و عبادت خدایان ایلامی ساخته و در سال ۶۴۰ پیش از میلاد، به فرمان آشور بانی پال، پادشاه آشوری‌ها، ویران شد.

آسیاب های آبی شوش

  • استان: خوزستان
  • شهر: شوشتر
  • بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز، زمستان، تعطیلات نوروز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

آسیاب های آبی شوش

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

مجموعه تاریخی، صنعتی و اقتصادی آسیاب های آبی شوش در مجاورت بافت تاریخی شوشتر قرار دارد؛ مجموعه‌ای که از کم‌‌نظیرترین سازه‌های مهندسی جهان با قدمتی از عصر ساسانیان به شمار می‌رود. ساخت این سازه باشکوه را به پادشاهانی چون اردشیر اول و شاپور نسبت می‌دهند. مجموعه سازه‌های آبی شوشتر شامل بخش‌های مختلفی مانند پل‌ها، بندها، آسیاب‌ها، آبشارها، کانال‌ها، سیکا (محلی جهت استراحت و تفریح) و تونل‌های عظیم هدایت آب می‌شود. هر یک از سازه‌های این مجموعه کارکرد و کاربرد خاص خود را دارند. این سازه در گذشته، آب را برابر به همه‌ شهر می‌رساند و از فوران رود کارون جلوگیری می‌کرد؛ به‌علاوه وظیفه سیراب کردن زمین‌های کشاورزی و به کار انداختن چرخ‌های آسیاب برای تهیه آرد گندم نیز بر عهده داشت.

میدان نقش جهان

  • استان: اصفهان
  • شهر: اصفهان
  • بهترین زمان بازدید: از اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت و از اواخر شهریور تا پایان مهرماه (از نظر آب و هوایی)
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

میدان نقش جهان

منبع عکس: sheykhbahaeihotel.com. عکاس: ناشناس

میدان نقش جهان یا میدان امام از زیباترین جاهای دیدنی اصفهان با طول بیش از ۵۰۰ متر و عرض ۱۶۰ متر است. دور میدان را ۲۰۰ حجره در دو طبقه پوشانده‌اند و چهار بنای تاریخی برجسته در قسمت‌های مختلف آن چشم‌ها را به خود خیره می‌کنند. شاه عباس صفوی با هدف گسترش شهر به‌سمت قسمت جنوبی آن در حاشیه زاینده‌رود، بنای اولیه این میدان را با سبک معماری میدان ایرانی پایه‌گذاری کرد. پایه اولیه شکل امروزی میدان امام در سال ۱۰۱۱ قمری بنا شد و به‌تدریج تا سال ۱۰۲۵ ساخت میدان و بناهای آن به پایان رسید.

مسجد جامع عباسی، مسجد شیخ لطف الله، عمارت عالی قاپو، سردر قیصریه و مراکز فروش صنایع دستی و دو دروازه قدیمی چوگان از دیدنیهای میدان نقش جهان اصفهان هستند. در میان محبوب‌ترین فعالیت‌های گردشگران در این جاذبه نیز می‌توان به بازدید از دیدنیهای تاریخی، پیاده‌روی و درشکه‌سواری، عکاسی، رفتن به کافه‌ها و غذاخوری‌ها، بازارگردی و خرید سوغات اشاره کرد.

تخت سلیمان

  • استان: آذربایجان غربی
  • شهر: تکاب
  • بهترین زمان بازدید: فصل بهار و اوایل تابستان
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

تخت سلیمان

منبع عکس: life.irna.ir. عکاس: ناشناس

تخت سلیمان یا شهر گنجک با قدمتی از سه هزار سال قبل، پنج دوره تاریخ و تمدن بشری را تا به امروز به خود دیده است. این مجموعه که از آن به‌عنوان زادگاه زرتشت از آن نام برده می‌شود، بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، مذهبی و نیایشگاه قبل از اسلام بوده و توسط بهرام گور، از پادشاهان ساسانی ساخته شده است. میراث جهانی تخت سلیمان شامل بخش‌های مختلفی مثل حصار تخت سیلمان، آتشکده آذرگشنسب، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، راهروهای تخت سلیمان، سنگ اژدها، بناهای دوره ایلخانی، آتشگاه‌های کوچک و… می‌شود. در محوطه تخت سلیمان یک دریاچه طبیعی بی‌نظیر با هزاران سال قدمت نیز وجود دارد که آب آن از چشمه‌ای در عمق ۱۲۰ متری زمین می‌جوشد.

ارگ بم

  • استان: کرمان
  • شهر: بم
  • بهترین زمان بازدید: اوایل تا اواسط بهار و پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

ارگ بم

منبع عکس: irantripedia.com. عکاس: ناشناس

ارگ بم تا قبل از زلزله سال ۱۳۸۲ بزرگ‌ترین سازه خشتی دنیا بود

ارگ بم یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های استان کرمان، در جنوب شرقی حاشیه كویر لوت است. این سازه خشتی، معماری بی‌نظیری دارد و نمونه‌ای دیدنی از ساختار دفاعی در ایران را به نمایش می‌گذارد؛ سازه‌ای که در طول تاریخ همچون حصاری مستحكم از مناطق شرقی ایران محافظت كرده است.

ارگ بم تا قبل از زلزله سال ۱۳۸۲، بزرگ‌ترین سازه خشتی دنیا به حساب می‌آمد. خوشبختانه پروژه مرمت ارگ بم، اجازه نداد که این مجموعه از فهرست یونسکو خارج شود و در حال حاضر این سازه از پربازدیدترین جاهای دیدنی بم به شمار می‌آید. ارگ بم، شهری باستانی با مجموعه‌ای از ساختمان‌های بلند با قدمتی از ۲۵۰۰ سال قبل است که به دو بخش رعیت‌نشین و حکومتی تقسیم می‌شود. این ارگ حدود ۱۸ هزار مترمربع وسعت دارد و دیوارهایی با ارتفاع ۶ تا هفت متر آن را احاطه کرده‌اند.

 

نقش رجب و نقش رستم

  • استان: فارس
  • شهر: مرودشت
  • بهترین زمان بازدید: پاییز، زمستان و اواخر فروردین ماه
  • آثار ملی ایران

نقش رستم

نقش رستم. منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

نقش رستم شیراز محوطه‌ای تاریخی در کوه‌های فارس است و کهن‌ترین بناها، آرامگاه‌ها، نقش برجسته‌ها و کتیبه‌های ایران باستان در آن قرار گرفته‌اند. تمایز نقش رستم نسبت به سایر دیدنیهای تاریخی فارس، وجود آثاری از سه دوره تاریخی برجسته در آن است؛ منطقه‌ای که پادشاهان هخامنشی و ساسانیان برای آن اهمیت خاصی قائیل بودند. دلیل نامگذاری منطقه نقش رستم به این نام را به افسانه‌ای قدیمی نسبت می‌دهند. بر اساس این افسانه، این منطقه محل رویارویی رستم و اسفندیار بوده است. نقش برجسته ایلامی، بهرام دوم، شاپور اول، نرسی، اردشیر بابکان، هرمز دوم و سنگ‌نبشته آرامی روی آرامگاه داریوش اول و نقش نبشته دار کرتیر از نقش برجسته‌های مجموعه نقش رستم هستند. از دیگر دیدنیهای مجموعه نقش رستم می‌توان به کعبه زرتشت در مقابل آرامگاه داریوش دوم اشاره کرد که گفته می‌شود در ایران باستان، مرکز پرستش بوده است.

نقش رجب نیز در نزدیکی نقش رستم از مهم‌ترین و باشکوه‌ترین آثار فرهنگی دوره حکومت ساسانیان است که شامل چهار سنگ‌نگاره شاپور (دومین پادشاه ساسانی) و درباریان، تاج‌گذاری اردشیر بابکان (بنیان‌گذار شاهنشاهی ساسانی)، کتیبه کرتیر و تاج‌گذاری شاپور اول (فرزند اردشیر بابکان) می‌شود؛ حجاری‌هایی که آثاری بی‌نظیر هستند و بیننده را شگفت‌زده می‌کنند.

گنبد سلطانیه

  • استان: زنجان
  • شهر: سلطانیه
  • بهترین زمان بازدید: بهار، اوایل تابستان و اوایل پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

گنبد سلطانیه

منبع عکس: ایرنا. عکاس: ناشناس

گنبد سلطانیه یکی از شاهکارهای معماری ایران در دوره ایلخانی است که سال‌های ۷۰۴ تا ۷۱۲ قمری، به دستور اولجایتو پادشاه مغول و با نظارت خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی ساخته شده است. این بنا از سه فضای گنبدخانه، تربت‌خانه و سردابه تشکیل می‌شود. گنبد آرامگاه اولجایتو، با ارتفاع ۵۰٫۴۸ متر و قطر دهانه ۴۰٫۲۴ متر، بزرگ‌ترین گنبد تاریخی در ایران و بزرگ‌ترین گنبد آجری در جهان به شمار می‌آید. بدنه اصلی آرامگاه سلطانیه با آجر ساخته و گنبد عظیم و دوجداره آن با روكش كاشی‌های فیروزه‌ای و لاجوردی و به شیوه معرق‌كاری تزیین شده است. تزیینات داخلی بنای گنبد سلطانیه نیز شامل گچ بری، مقرنس كاری، كاشیكاری، خطوط تزئینی و تزیینات آجری متنوع می‌شود.

بیستون

  • استان: کرمانشاه
  • شهر: بیستورن کرمانشاه
  • بهترین زمان بازدید: از اوایل خرداد تا اوایل شهریور و اوایل تا اواسط پاییز
  • آثار ملی ایران

بیستون

منبع عکس: مجله پینورست. عکاس: ناشناس

مجموعه بیستون با وسعت ۱,۶۵۰ هكتار، تعداد زیادی آثار تاریخی مانند غار شكارچيان، غار مَر دودر، سراب بيستون، غار مر تاريک، نيايشگاه مادی، سنگ بلاش، نقش‌برجسته مهرداد اشکانی، نقش‌برجسته گودرز، مجسمه هرکول، فرهاد تراش، کاروانسرای ايلخانی، پل بيستون و غیره را در خود جای داده است و یکی از مناطق مهم باستان‌شناسی در ایران به شمار می‌آید. یکی از آثار مهم این مجموعه، سنگ‌نوشته و نقش‌برجسته حجاری‌شده داریوش است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. قدمت آثار تاریخی کشف شده در بیستون از حدود چهار هزار سال قبل شروع می‌شود و تا چند ۱۰۰ سال پیش ادامه می‌یابد؛ گنجینه‌ای که تاکنون ۲۸ اثر آن به ثبت آثار ملی ایران رسیده‌ است. در مجموعه تاریخی بیستون امکاناتی چون پارکینگ، سرویس بهداشتی، نمازخانه، غرفه صنایع‌دستی و خرید سوغات، رستوران و شربت‌خانه برای رفاه حال گردشگران وجود دارد.

آرامگاه شیخ صفی

  • استان: اردبیل
  • شهر: اردبیل
  • بهترین زمان بازدید: اواخر بهار، تابستان و اوایل پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

آرامگاه شیخ صفی

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

مجموعه خانقاه و بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی نمونه‌ای شاهکار از هنر و معماری ایرانی به شمار می‌رود که محل دفن شیخ صفی، شاه اسماعیل و تعدادی از صاحب‌منصبان دوره صفوی است. بناهایی از سال ۷۳۵ تا ۱۰۳۸ هجری قمری (۷۱۴ تا ۱۰۰۸ هجری شمسی) در این مجموعه ساخته شده‌اند که از نظر معماری، تزیینات (کاشی‌کاری معرق، مقرنس، گچ‌بری)، صندوق منبت و مشبک‌ قبور و غیره، شکوه معماری مذهبی از دوره ایلخانی تا صفوی را به نمایش می‌گذارند. سردر و حیاط ورودی، صحن اصلی یا حیاط قندیل خانه، جنت سرا، گنبد اللّه‌اللّه، مقبره شاه اسماعیل اول، عمارت چینی خانه، حرم خانه، چله خانه، تالار دارالحفاظ، دارالحدیث و حیاط و گورستان شهیدگاه از مهم‌ترین بخش‌های این مجموعه هستند.

باغ شازده ماهان

  • استان: کرمان
  • شهر: کرمان
  • بهترین زمان بازدید: اوایل تا اواسط بهار و پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

باغ شازده ماهان

منبع عکس: مجله جاباما. عکاس: ناشناس

باغ سرسبز شازده ماهان یکی از ۹ باغ ایرانی و مشهور جهان با قدمتی از دوره قاجار است

باغ سرسبز شازده ماهان در دل کویر از زیباترین جاهای دیدنی کرمان و یکی از ۹ باغ ایرانی و مشهور جهان است که قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد. فرمان ساخت این باغ توسط محمدحسن خان، سردار ایروانی و حاکم وقت کرمان صادر شده و سپس در زمان حاکم بعدی، بین سال‌های ۱۲۹۸ تا ۱۳۰۹ هجری قمری بناهایی به آن اضافه و تکمیل شده است.

شازده ماهان در واقع همان عبدالحمید میزرا ناصرالدوله فرمانفرمایان، نوه دختری ناصرالدین شاه و حاکم کرمان است که این باغ را تکمیل کرد. باغ شاهزاده ماهان یکی از بهترین باغ‌های شیب‌دار با نمایش بی‌نظیر و تماشایی آب به‌صورت پلکانی و در سطح‌های افقی و عمودی است که با پلانی مستطیل شکل، حدود ۵٫۵ هکتار وسعت دارد و شامل سردر ورودی، حمام، عمارت، شبکه آب‌رسانی و حوض در میان حصاری بلند از درختان می‌شود.

مسجد جامع اصفهان

  • استان: اصفهان
  • شهر: اصفهان
  • بهترین زمان بازدید: از اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت و از اواخر شهریور تا پایان مهرماه (از نظر آب و هوایی)
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

مسجد جامع اصفهان

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

قديمی‌ترين بنای تاريخی اصفهان، مسجد جامع يا مسجد جمعه است که چهره امروزی آن مربوط به اقدامات دوره سلجوقی می‌شود؛ اما تعميرات و الحاقات آن به دوران‌ بعد، به‌خصوص عصر صفويان مربوط می‌شود. البته باید بدانید که در کاوش‌های باستان‌شناسی آثاری متعلق به دوران آل‌بويه و قرن سوم هجری و همچنین آثاری از دوران قبل از اسلام در این مسجد کشف شده‌اند. مسجد جامع اصفهان با نقشه چهار ايوانی بنا شده است.

این بنا در طول زمان به‌دلیل وقوع آتش‌سوزی و جنگ‌های متعدد آسيب فراوان ديده و بازسازی و مرمت شده است. شبستان مسجد، گنبد جنوبی و شمالی، ایوان درویش، ایوان صاحب، ایوان استاد، ایوان شاگرد، ایوان عمر، مسجد الجایتو، شبستان زمستانی بیت الشتاء، کتابخانه خواجه نظام‌الملک و سنگاب‌های مسجد جامع اصفهان از دیدنیهای این بنای تاریخی به شمار می‌آیند.

برج گنبد کاووس

  • استان: گلستان
  • شهر: گنبد کاووس
  • بهترین زمان بازدید: بهار، اواخر تابستان و پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

برج گنبد کاووس

منبع عکس: villarabet.com عکاس: ناشناس

برج یا میل گنبد قاووس بلندترین برج تمام آجری جهان و جزو ابنیه‌ تاریخی مربوط به سده‌ چهارم هجری است. این برج در سال ۳۹۷ هجری قمری و به دستور یکی از پادشاهان آل زیار ساخته شده است. میل گنبد قاووس، بنایی با معماری خراسانی و رازی است و آجر و ملات ساروج تنها مصالح به‌کار رفته در آن هستند. در مورد کاربری حقیقی این برج، بین مورخان اختلاف نظر وجود دارد. برخی از صاحب‌نظران این برج را بنای آرامگاهی می‌دانند و برخی نیز آن را رصدخانه می‌پندارند.

برج گنبد کاووس یک سازه بی‌نقص است و در فهرست بهترین آثار مهندسی تاریخ بشر قرار دارد؛ برجی که فقط از آجر ساخته شده است، هیچ‌گونه استوارکننده‌ای ندارد و در طول عمر بیش از هزار ساله‌اش حتی با تحمل دو زمین‌لرزه‌ شدیدتر از ۶ ریشتر، همچنان استوار باقی مانده است. ارتفاع میل گنبد با احتساب پایه حدود ۷۰ متر ارتفاع دارد که ۱۸ متر از این ارتفاع متعلق به سرپوش میل است که به‌شکل گنبدی مخروطی ساخته شده است.

کاخ گلستان

  • استان: تهران
  • شهر: تهران
  • بهترین زمان بازدید: بهار، اواخر تابستان، پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

کاخ گلستان

منبع عکس: nazisara.ir  عکاس: ناشناس

کاخ گلستان با معماری و تزیینات منحصربه‌فرد، محلی ایدئال برای عکاسی و ثبت تصاویر فوق‌العاده زیبا در بافت قدیمی شهر تهران است که بازدیدکنندگان را مسحور زيبايی، تاريخ، معماری، فرهنگ و هنر ایران می‌کند. این كاخ از بخش‌های مختلفی همچون ايوان تخت مرمر، تالار سلام، تالار آينه، تالار سفره‌خانه، خلوت كريمخانی، تالار برليان، عمارت بادگير، کاخ شمس‌العماره ، تالار الماس و كاخ ابيض تشکیل می‌شود. ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند، قدیمی‌ترین بناهای مجموعه گلستان هستند.

از دیگر بخش‌های این مجموعه نیز می‌توان به کتاب‌خانه نسخ خطی، مرکز اسناد تصویری، مرکز اسناد خطی، دفتر فنی، امور بین‌الملل، کتابخانه چاپی، امور فرهنگی، امور معرفی، واحد کودک و نوجوان، واحد دفتر حقوقی اشاره کرد. قدمت کاخ گلستان به دهه‌ها قبل از دوره قاجار بازمی‌گردد. در حال حاضر مساحت این کاخ به ۴٫۵ هکتار می‌رسد؛ وسعتی معادل یک‌دهم وسعت اولیه‌ آن. این کاخ در گذشته محل سکونت پادشاهانی همچون آقا محمدخان، فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و احمدشاه قاجار بوده است.

شهر سوخته

  • استان: سیستان و بلوچستان
  • شهر: زابل
  • بهترین زمان بازدید: اوایل تا اواسط پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

شهر سوخته

منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان. عکاس: ناشناس

شهر سوخته با قدمتی از پنج هزار سال قبل یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان به حساب می‌آید

شهر سوخته بر اساس یافته‌های باستان‌شناسی با قدمتی از پنج هزار سال قبل از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان است. این جاذبه در تپه‌هایی بلند با ارتفاع بین ۱۲ تا ۱۸ کیلومتر و بین رودهای هامون و هیرمند قرار دارد. در سفر به این منطقه با موزه‌ای بزرگ و صحرایی روبه‌رو می‌شوید که در هر گوشه آن گنجی پنهان شده است.

شهر سوخته یکی از بزرگ‌ترین شهرهای ایران باستان و از مهم‌ترین تمدن‌های شرق فلات ایران نیز بوده است که از آن با نام‌های دیگری همچون «شهر هنر»، به‌دلیل کشف آثار برجسته هنری و صنایع دستی (اولین انیمیشن جهان روی یک جام) و «شهر علم»، به سبب کشف یافته‌های برجسته علمی به‌خصوص در زمینه علم پزشکی (مانند چشم مصنوعی، خط‌کشی ساخته شده از چوب آبنوس، تخته نردی قدیمی با ۶۰ مهره) نیز یاد می‌شود.

میمند

  • استان: کرمان
  • شهر: شهر بابک
  • بهترین زمان بازدید: بهار و تابستان
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

میمند

منبع عکس: عکاس: ناشناس

روستای میمند کرمان به‌دلیل داشتن معماری صخره‌ای و شگفت‌انگیز مشهور است. این روستای دست‌کند با وسعت ۴۲۰ کیلومتر مربع در ارتفاع ۲,۲۴۰ متری از سطح دریا و بین دشت و کوهستان قرار دارد و قدمت آن به دو تا سه هزار سال قبل بازمی‌گردد. خانه‌های روستا یا «کیچه‌ها» روی هم قرار گرفته‌اند و پنج طبقه را تشکیل می‌دهند. میمند حدود ۴۰۶ کیچه دارد که مجموع تعداد اتاق‌های آن‌ها به ۲,۵۶۰ می‌رسد. معماری کیچه‌ها به‌گونه‌ای است که مانند یک عایق حرارتی عمل می‌کنند، باد و باران به داخل آن نفوذ نمی‌كند و در مقابل آتش‌سوزی نیز مقاوم هستند. مسجد، حسینیه، مدرسه، حمام و آتشکده میمند از دیدنیهای این روستا به شمار می‌آیند.

فیروزآباد فارس

  • استان: فارس
  • شهر: فیروزآباد
  • بهترین زمان بازدید: پاییز، زمستان و اواخر فروردین ماه

فیروزآباد فارس

منبع عکس: ویکی پدیا.  عکاس: ناشناس

فیروزآباد یکی از شهرهای باستانی و بسیار کهن ایران با قدمتی از دوره ساسانیان است که با نام‌های شهر گور یا اردشیرخوره نیز شناخته می‌شود. این شهر توسط اردشیر، موسس سلسله ساسانی ساخته شده و در زمان وی به‌عنوان پایتخت حکومت مورد استفاده قرار می‌گرفته است. فیروزآباد ۱,۴۶۹ هکتار، مساحت دارد و در سه کیلومتری محوطه باستانی گور قرار گرفته است. معماری فیروزآباد به‌صورت کاملا دایره‌ای شکل است؛ این شهر تنها شهر گرد با معماری دایره‌ای شکل در تمام جهان به شمار می‌آید. چشم‌انداز باستان‌شناسی ساسانی منطقه فارس (ثبت شده در میراث یونسکو)، کاخ اردشیر بابکان یا آتشکده فیروزآباد، قلعه دختر، دریاچه و سد تنگاب، تنگه هایقر و روستای گردشگری رودبال از مهم‌ترین دیدنیهای شهر فیروزآباد هستند.

جنگل های هیرکانی

  • استان: آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، سمنان و خراسان شمالی
  • بهترین زمان بازدید: بهار، تابستان و پاییز
  • میراث طبیعی یونسکو

جنگل های هیرکانی

منبع عکس: khooger.plus.  عکاس: ناشناس

جنگل های هیرکانی ایران در هفت استان در حاشیه دریای خزر قرار دارند

جنگل های هیرکانی ایران و جمهوری آذربایجان از مهم‌ترین مناطق زیست‌کره در جهان به شمار می‌روند که نقشی موثر در شکل‌گیری چرخه زندگی دارند. گونه‌هایی منحصربه‌فرد از گیاهان و جانوران در طول زمان، در جنگل های هیرکانی رشد کرده‌اند که متاسفانه امروزه برخی از آن‌ها منقرض شده‌اند. موقعیت خاص جنگل های هیرکانی در حاشیه دریای خزر و کوهستان‌های اطراف آن، شرایط اقلیمی خاصی برای گونه‌های گیاهی و جانوری فراهم کرده است که در جنگل های سایر نقاط جهان دیده نمی‌شود.

دانشمندان، قدمت جنگل های هیرکانی با مساحت دو میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار را در حدود دوره سوم زمین‌شناسی یا ۴۰ میلیون سال پیش تخمین زده‌اند. به‌طور کلی جنگل های هیرکانی تنها یک درصد از مساحت ایران را تشکیل می‌دهند و تنها ۱۰ درصد از این جنگل‌ها حفاظت شده هستند. جنگل های هیرکانی مانند کارخانه عظیم تصفیه هوا هستند و وسعت بالای آن‌ها نقش قابل‌توجهی در تولید اکسیژن و هوای پاک نواحی اطراف آن دارد. جنگل الیمستان آمل، جنگل ابر شاهرود، جنگل بولا ساری، جنگل واز نور، جنگل کجور نوشهر، جنگل لیسار تالش، جنگل چهارباغ چالوس و جنگل خشکه داران تنکابن معروف ترین جنگل های هیرکانی ایران هستند.

اورامانات

  • استان: کردستان
  • شهر: مریوان
  • بهترین زمان بازدید: اواسط بهار و اواسط پاییز
  • آثار ملی ایران
  • میراث جهانی یونسکو

اورامانات 

منبع عکس: wisgoon.com.  عکاس: ناشناس

اورامانات نام منطقه‌ای در بخش اورامان شهرستان سروآباد در غرب استان کردستان است و جاده‌ای به طول ۷۵ کیلومتر آن را به مریوان وصل می‌کند. این منطقه بخشی مشترک بین ایران و عراق با رودخانه‌های مشهوری به نام سیروان و لیله است. خانه‌های روستای اورامان با سنگ به‌صورت خشکه‌چین و پلکانی ساخته شده‌اندِ به همین دلیل اورامان را با نام روستای هزار ماسوله نیز می‌شناسند. بر اساس مدارک برجای‌مانده انسان‌ها از حدود ۴۰ هزار سال پیش و در زمان پارینه‌سنگی در این منطقه زندگی می‌کردند. آب‌وهوای منطقه اورامان کوهستانی است؛ منطقه ای پوشیده از جنگل‌های بزرگ و سرسبز که هزاران گردشگر داخلی وخارجی را به‌سمت خود می‌کشاند.